Klachtenprocedure
Waarom een klachtenregeling?
Het klachtrecht heeft een belangrijke signaalfunctie met betrekking tot de kwaliteit. Het kan eraan bijdragen dat er een klimaat heerst waarbij onvrede op de bso aan de orde komt en de bso maatregelen ter verbetering kan treffen. Ook in andere sectoren wordt een klachtenregeling als belangrijk element van de bewaking van de kwaliteit gezien. De klachtenregeling beoogt te bewerkstelligen dat klachten zoveel mogelijk worden opgelost door de bso waar zij zijn ontstaan. De regeling gaat ervan uit dat, met het oog op de verantwoordelijkheid die zij hebben voor hun functioneren en de mogelijke gevolgen in geval zij niet goed functioneren, er belang bij hebben klachten van kinderen en ouders zorgvuldig af te wikkelen. De klachtenregeling kan men inzien via de directeur. Het bevoegd gezag sluit zich aan bij de Landelijke klachtencommissie voor de bso. Deze regeling is gebaseerd op artikel 14 van de wet PO.
Het adres van de Landelijke Klachtencommissie:
Landelijke Klachtencommissie
Postbus 95572
2509 CN Den Haag
Ambtelijk secretaris (m.i.v. 1 juli 2008)
mw. mr. S.M.M. (Sheila) Meijer
email: smeijer@vbs.nl
Telefoon 070 – 331 52 52
De gewone gang van zaken
Op onze bso is het de gewoonte dat bij een klacht de ouder en de ped. medewerker hierover direct met elkaar in contact treden om een oplossing te bewerkstelligen in het belang van het betrokken kind. Mocht dit niet tot een bevredigend resultaat leiden, dan is overleg met de directie mogelijk. Als de klacht nog niet naar genoegen is afgehandeld, kan deze worden doorgestuurd naar het bestuur van ons bso.
Ons bestuur heeft zich geconformeerd aan de klachtenregeling van de Vereniging 'Verenigde BSO op algemene grondslag' (VBSO). Deze regeling omvat de volgende punten:
aanstelling en taak contactpersoon;
aanstelling en taken vertrouwenspersoon;
instelling, samenstelling en taken klachtencommissie;
procedure bij de klachtencommissie.
De klachtenregeling seksuele intimidatie
Binnen de algemene klachtenregeling kent ons bso een specifieke regeling met betrekking tot seksuele intimidatie. De regeling, is opgesteld ter voorkoming en bestrijding van seksuele intimidatie binnen de bso. De regeling gaat ervan uit, dat een klacht eerst wordt onderzocht door een onafhankelijke externe vertrouwenspersoon.
Voor klachten met betrekking tot seksuele intimiteiten zijn op onze bso twee contactpersonen aangesteld, mevrouw A. Hermens en A. Joosten. Het is hun taak om u door te verwijzen. Via hen kunt u de klachtenregeling inzien. De vertrouwenspersoon is een jeugdarts van de GGD.
Maak jouw eigen website met JouwWeb